فریدون شهبازیان؛
ارکستر ملی ایران در دولت یازدهم احیا شد
رهبر ارکستر ملی ایران گفت: خوشحالم که با احیای ارکستر ملی ایران در دولت یازدهم، توانستیم این ارکستر را طی ۶ ماه پابرجا کنیم.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۱۴
 
ارکستر ملی ایران در دولت یازدهم احیا شد
 
رهبر ارکستر ملی ایران گفت: خوشحالم که با احیای ارکستر ملی ایران در دولت یازدهم، توانستیم این ارکستر را طی ۶ ماه پابرجا کنیم.

به گزارش تحریرنو ؛ فریدون شهبازیان روز شنبه در نشست خبری که با حضور محمد اصفهانی خواننده ارکستر ملی ایران در تالار وحدت تهران برگزار شد، افزود: امیدواریم در دولت بعدی، این اقدام خوب دولت یازدهم کاملتر شود. این ارکستر در مدت ۶ ماه توانست افراد کاربلد را کنار هم هماهنگ کند، نوازندگان را بشناسد و آنها را با یکدیگر و رهبر ارکستر هماهنگ کند.

وی با بیان اینکه در دولت قبل این ارکستر تعطیل شد و در دولت یازدهم احیا شد، اظهار داشت: نمی توان انتظار داشت ابتدای احیای ارکستر، همه امکانات داده شود و این ارکستر پیگیر و استوار کار خود را ادامه دهد زیرا کار هنری نیازمند زمان است اما خوشبختانه پس از ۶ ماه احیا، این ارکستر پابرجا شد.

شهبازیان ادامه داد: اکنون ارکستر ملی ایران هر اثر موسیقی ایران را با کیفیت موزیکال، بسیار خوب اجرا خواهد کرد.

شهرام ناظری را به ارکستر ملی دعوت می‌کنیم

شهبازیان گفت: ارکستر ملی ایران در هفتمین و هشتمین اجراهای خود، ۳۱ فروردین و یکم اردیبهشت ماه و همچنین اجراهای بعدی پنج اثر بی کلام از خودم و حسین دهلوی و هفت اثر با کلام از محمد اصفهانی را به صحنه می برد.

وی با اشاره به امکان همکاری با خوانندگان مطرح موسیقی ایرانی افزود: با آقای ناظری برای آلبوم "یادگار دوست" صحبت کرده ایم و تصمیم داریم از وی دعوت کنیم تا در کنار ارکستر آلبوم "یادگار دوست" و "ساقی نامه" و چند اثر از خودم را در کنار ارکستر بخواند. همچنین چند خواننده جوان را هم قرار است به ارکستر دعوت کنیم.

رهبر ارکستر ملی ایران اضافه کرد: خوانندگان جوانی که رپرتوار دارند، می توانند در کنار آقایان اصفهانی، افتخاری و ناظری در ارکستر ملی ایران فعالیت کنند.

وی با بیان اینکه در این اجرا آلبوم "تنها ماندم" براساس ملودی های همایون خرم با تنظیم کامبیز روشن روان را اجرا می کنیم، توضیح داد: پنج قطعه از "تنها ماندم" همچون "اوج آسمان"، "تو ای پری کجایی" و یک اثر هم از آلبوم هفت سین و شعر زیبا و برجسته مولانا با عنوان "حیلت رها کن عاشقا دیوانه شو دیوانه شو" را اجرا می کنیم. همچنین قطعه "همیشه در میان" از ساخته های من هم اجرا می شود.

شهبازیان اظهار داشت: ارکستر ملی می تواند با خوانندگانی کار کند که رپرتوار دارند. ارکستر نمی تواند برای هر خواننده رپرتواری مجزا بنویسد. امیدوارم بتوانیم موسیقی ارکسترالمان را به گوش دنیا برسانیم.

وی درباره تفاوت خواندن در کنار ارکستر و خواندن در گروه های چند نفره گفت: وقتی خواننده می خواهد با ارکستر بخواند با اجرا در کنار گروهی چند نفره متفاوت است. به همین دلیل خواندن بیش از ۷ یا ۸ قطعه برای خواننده سخت است. در عین حال علاقه دارم که ارکستر قطعه های بی کلام هم اجرا کند. در اجراهای بعدی سعی می کنیم مقام ملامحمدجان را با ارکستر بنوازیم. در کنسرت ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت اثر "معصومیت از دست رفته" را هم اجرا می کنیم.

شهبازیان ادامه داد: خوانندگان باید در مرحله نخست قدرت فیزیکی، ذهنی و خلاقیت داشته باشند تا در کنار ارکستر ملی بخوانند. خواندن در کنار ۶۰ نوازنده ارکستر کار دشواری است. هر خواننده ای که رپرتوار داشته باشد و از عهده خواندنش بربیاید، با کمال میل با او همکاری می کنیم.

وی همچنین در مورد اشکال پیش آمده در اجرای قبلی توضیح داد: آقای افتخاری در ۶ سال گذشته فعالیت نمی کرد و گاهی اجراهایی داشت. وقتی وی را دعوت کردیم که در کنار ارکستر بخواند، قرار شد آلبوم "شور عشق" از ساخته های خودم را بخواند. اما باید پذیرفت که خواندن در کنار ارکستر برای هر خواننده ای دشوار است و گاهی بزرگترین خوانندگان هم در کنار ارکستر در خواندن اشتباه کرده اند. آقای افتخاری در کنار ارکستر خواند و ناهماهنگی هایی هم به وجود آمد. حتی در جایی مجبور شدم دست آقای افتخاری را بگیرم که نظم ارکستر به هم نخورد. به طور حتم دیگر چنین مسائلی در ارکستر نخواهیم داشت. همان اجرا را پس از آن با آقای افتخاری در لرستان بسیار دقیق اجرا کردیم.

شهبازیان در مورد تفاوت های ارکستر خود با ارکستری که فخرالدینی رهبرش بود گفت: ارکستر موسیقی ملی ایران را تحویل نگرفتم. وقتی گفتند ما ارکستر موسیقی ایرانی می خواهیم گفتم من ارکستری ایجاد می کنم که با اجرای نوین، موسیقی ایرانی و جهانی را روی صحنه ببرد.

شهبازیان با تاکید بر اینکه نمی خواستم حاشیه ای برای ارکستر به وجود بیاید، ادامه داد: هیچ کدام از نوازندگان ارکستر ملی که رهبریش را فخرالدینی برعهده داشت اکنون در ارکستر ما نیستند. بیشتر نوازندگان ما تحصیل کرده هنرستان هستند و تحصیلات عالی دارند. به همین دلیل نام ارکستر من ارکستر ملی ایران است و نمی خواهم بگویند که ارکستر موسیقی ملی گذشته را احیا کردید. ما ارکستری نوپا هستیم.

از همایون شجریان دعوت می کنم

رهبر ارکستر ملی ایران درباره همکاری همایون شجریان با ارکستر گفت: من اعلام کردم که تصمیم دارم اولین اجرای ارکستر ملی با نام محمدرضا شجریان باشد زیرا شاخص ترین آثارم همچون "جام گریز" و "گلبانگ" را برای محمدرضا شجریان نوشتم. اکنون در حال حاضر آقای شجریان با تمام استادی و قدرتش در آوازخوانی، گرفتار بیماری است و نمی تواند بخواند. گفتم تصمیم دارم از همایون شجریان دعوت کنم این آثار را به یاد پدر در کنار ارکستر بخواند.

شهبازیان افزود: در مصاحبه ای گفتم تصمیم به دعوت از همایون شجریان دارم و همایون هم گفته بود روحم در جریان نیست و راست هم گفته بود. اما اخیرا در نشستی گفته بود که خیلی هم تمایل دارم که با ارکستر ملی ایران کار کنم که بابت این سخن ممنونم.

این استاد موسیقی درباره قراردادی که در سال های پیش با موسسه توسعه هنرهای معاصر داشته است نیز گفت: موسسه ای با عنوان سازمان ارکسترها در موسسه توسعه هنرهای معاصر تاسیس شد و از من به عنوان رهبر ارکستر ملی ایران دعوت کرد و من هم شرایطم را گفتم. آقای شاه آبادی هم حکم رهبری ارکستر را برای من صادر کرد و قرارداد هم با من امضا کردند. اما چون حمید شاه آبادی از معاونت هنری وزارت ارشاد رفت دیگر این حکم هم عملی نشد. پس از آن دوباره از من دعوت شد و نپذیرفتم. زمانی هم آقای علی رهبری آمد باز هم از من دعوت کردند که برای ارکستر موسیقی ملی بیایم. آقای رهبری هم می خواست روال خود را اعمال کند و اولویتش ارکستر سمفونیک بود.

شهبازیان با بیان اینکه اما ایده ام ارکستری مستقل برای ارکستر ملی ایران بود، گفت: مثلا قرار بود چهار روز ارکستر سمفونیک تمرین کند و اگر فرصت شد ارکستر ملی هم یک روز تمرین کند. آنجا من حرفم را زدم و تثبیت شد، قرار به آغاز کار شد و قراردادم را نوشتند. اما بعد از چند روز گفتند آقای فخرالدینی آمده و دارد مذاکره می کند. بعد از آن من رفتم و دیگر پشت سرم را نگاه نکردم.

شهبازیان درباره برنامه های آینده ارکستر در سال ۹۶ اظهار داشت: برای شش ماه نخست سال برنامه ریزی نشده و حتی سه ماه را هم نمی شود پیش بینی کرد، مهمترین علت آن هم کمبود رپرتوار است. دغدغه ام این است که تا پایان سال جاری رپرتواری کامل برای ارکستر داشته باشیم. برای آهنگسازی و نوشتن رپرتوار قرارداد می بندیم و هزینه اش را پرداخت می کنیم. تمام آهنگسازانی که رپرتوار دارند نیز دستمزد اجرای آثارشان را پرداخت می کنیم.

شهبازیان در مورد احتمال سفر ارکستر به کشورهای دیگر همچون ایتالیا گفت: مسترکلاس استادان ایتالیایی از فردا(یکشنبه) در تهران آغاز می شود و این کار نوعی تبادل فرهنگی است. بنابراین برنامه هایی برای سفر ارکستر به کشورهای ایتالیا، انگلیس، امارات و چند کشور دیگر هم شده است.

شهبازیان در کارش مجتهد است

محمد اصفهانی خواننده ارکستر ملی ایران نیز در این نشست گفت: خوشحالم که برای نخستین بار این توفیق را دارم بر روی صحنه در کنار استاد شهبازیان به اجرا بپردازم و این افتخاری بزرگ برای من است.

وی در پاسخ به خبرنگاری مبنی بر کم کاری وی در عرصه موسیقی و حضور کمرنگ در رسانه ها اظهار داشت: در گذشته استادانم گله کردند که چرا تا این حد در رسانه ها حضور دارم و این گلایه به جا بود. همچنین بخش دیگری از کم رنگ بودنم در رسانه ها به دلیل لطمه هایی بود که از خبرنگاران خوردم. در هر صنفی آدمهای غیرمتعهد وجود دارد. دوستی که به من قول می داد مصاحبه ام را پیش از انتشار با من چک کند، اما این کار را نمی کرد و در نهایت حاشیه های بسیاری برای من به وجود می آمد.

اصفهانی اضافه کرد: حتی حرف هایی که نگفته ام را بارها منتشر کردند. به هر روی اکنون حالم خوب است و هرچقدر بیشتر کار کنیم بازخورد بهتری از مردم می گیریم.

این خواننده ادامه داد: گاهی کار جمعی که در ارکسترها شکل می گیرد دغدغه های من نبود. وقتی فردی مانند فرهاد فخرالدینی رهبر ارکستر بود من نمی توانستم مباحث و دغدغه های خودم را در ارکستر مطرح کنم. به هر حال این همکاری انجام نشد. زمانی که شهبازیان تصمیم به همکاری با ارکستر گرفت، چون به ذهنیت وی آشنا بودم، پیشنهاد همکاری با ارکستر را پذیرفتم. البته این به معنای قبول نداشتن دیگران نیست.

خواننده ارکستر ملی ایران گفت: استاد شهبازیان در کارش مجتهد است و می تواند حق انتخاب نوع موسیقی خود را داشته باشد. من هم کارهایی که در قالب موسیقی ملی خوانده ام را با ارکستر به صحنه می برم. بعدها قطعه های پاپی که خوانده ام را هم با ارکستر اجرا می کنیم اما با سبکی متفاوتی.

اصفهانی افزود: شان این ارکستر متفاوت با ارکسترهایی که قبلا بوده است. فریدون شهبازیان مستقل از هر خواننده ای می خواهد طیف وسیعی از موسیقی را به گوش مخاطبان برساند. قطعه های کلاسیک به روز، قطعه های ملی، قطعه های سنتی با تنظیم ویژه و حتی قطعه های پاپ.
کد مطلب: 11310