دانشيار دانشگاه تهران مطرح کرد؛
تربيت مديران زن توانمند، راهكار حضور اجتماعی زنان در جامعه است
دانشیار دانشگاه تهران گفت: شهر تهران پتانسيل ها و ظرفيت های خوبی برای حضور زنان در عرصه های اجتماعی دارد كه بايد از آن بهره گرفت.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۱۷
 
تربيت مديران زن توانمند، راهكار حضور اجتماعی زنان در جامعه است
 
دانشیار دانشگاه تهران گفت: شهر تهران پتانسيل ها و ظرفيت های خوبی برای حضور زنان در عرصه های اجتماعی دارد كه بايد از آن بهره گرفت.

به گزارش تحریرنو از ستاد خبري نخستين همايش بين المللی زنان و زندگی شهری: ملیحه شیانی با بیان این مطلب افزود: برخی از موانع ساختاري و ديدگاه هاي مبني بر عدم حضور و فعاليت هاي زنانه از یک سو و از سوی دیگر كمبود مديران زن توانمند از مهمترین موانع حضور زنان در زندگي شهري است.

وی با تشريح ضرورت انتخاب تهران به عنوان شهري كه مي توان در آن دلايل حضور اجتماعي زنان را بررسي كرد، ادامه داد: پایتخت، با توجه به ميزان توسعه يافتگي، ظرفیت های موجود و امكانات اجتماعي و نهادهاي مدني در آن و همچنین به دليل وجود برخي مشكلات و آسيب هاي اجتماعی که در بیشتر کلانشهرهای کشور و حتی دنیا وجود دارد؛ نقطه اي است كه مي توان میزان مشارکت های اجتماعی زنان را در آن سنجيد و مورد بررسي قرار داد.

این استاد دانشگاه؛ با تاكيد بر اينكه امروز در تهران بستر اوليه براي تبلور فعاليت هاي اجتماعي زنان محياست، بیان کرد: خوشبختانه در سال های اخیر افزایش فعالیت نهادهای مدنی و سازمان غير دولتي در پایتخت و همچنين آمار بالاي زنان تحصيلكرده پايتخت نشان می دهد تهران؛ امروز عرصه بهتري براي فعاليت هاي اجتماعي زنان است.

وی افزود: مطالعات نشان مي دهد دانشجوياني كه در ابتدا براي تحصيل به تهران مي آيند تا زماني كه این شهر را ترك می كنند، دارای نگاه متفاوت و جسارت علمي و فكري بيشتري هستند. مجموعه اين عوامل نشان می دهد بستر اجتماعي مناسبي در تهران براي حضور زنان در جامعه وجود دارد.

وي تاکید کرد: برخي موانع ساختاري كه ريشه هاي تاريخي دارند باعث شده فعاليت هاي اجتماعي زنان تحت تاثير قرار گیرد. متاسفانه برخي ديدگاه ها هنوز زنان را جمعيت ثانويه تلقي كرده و از اين بعد به فعاليت هاي اجتماعي زنان مي نگرند.

شياني با تشريح رويكردهاي منفي ای كه باعث كاهش اعتماد به نفس اجتماعي زنان مي شود، گفت: متاسفانه گاهي شاهد هستيم زنان مدیر، نقش سوري در عرصه هاي مديريتي دارند؛ همچنین گاهی سازمان های متولي زنان دغدغه هايي غير از سامان دهي اجتماعی و فرهنگی این قشر از جامعه داشته و بدنه اصلي نيروهای این گونه سازمان ها از زنان كارآمد تشكيل نشده است.

اين جامعه شناس شهري، با اشاره به اينكه برخي زنان از آثار و دستاوردهاي فعاليت هاي اجتماعي آگاه نيستند، افزود: متاسفانه برخي زنان به لحاظ ذهني آمادگی پذیرفتن فعاليت های اجتماعي و به دست گرفتن اموري كه به زندگي آنان در جامعه مرتبط است را ندارند. البته ناگفته نماند كه عامل عدم آگاهي و اعتماد به نفس زنان، باعث دوري این افراد از زندگي اجتماعي و يا واگذار كردن امور مي شود. در نهایت باید به این مساله اشاره کرد که هم مشكلات اجتماعي سازماني و هم برخي نگرش ها و تفكرات بر حضور اجتماعي زنان تاثير گذار است.

شياني با بيان راهكارهاي تغییر این دیدگاه در جامعه یادآور شد: مسلما فعاليت هاي گسترده و هماهنگ آموزشي، رسانه اي و تبليغاتي و تسهيل روند آموزش پذيري مي تواند موانع حضور زنان را در جامعه رفع كند.
کد مطلب: 8755